نمیدونم با لاتک (LaTeX) آشنا هستین یا نه. اگه بخوام تو یه جمله معرفیش کنم باید بگم:
لاتک یه راهحل هوشمندانهست برای تایپ و صفحهآرایی انواع متن بهخصوص متنهای علمی و فنی.
[اطلاعات بیشتر اینجا، اینجا و اینجا]
بذارین از عقبتر شروع کنم. کسایی که با ورد (MS Word) کار کرده باشن میدونن که تا چه حد رومخه! خصوصاً وقتی بخواین باهاش یه متن بلند دوزبانه با کلی فرمول و شکل و جدول و پاورقی و مراجع و اینا تایپ کنین. بارها برام اتفاق افتاده که با کلی خون دل خوردن یه متنو تا آخر توی ورد تایپ کردهم و مراقب بودم همهچیز سر جاش باشه؛ و درست لحظهای که داشتم خط پایانو میدیدم، یهو متوجه شدهم که یادم رفته یه چیزی رو (مثلاً یه شکلو) بذارم توی متن. چشمتون روز بد نبینه! درجکردن شکل همانا و ترکیدن متن، همان! درست مثل یه دومینو که موقع گذاشتن آخرین قطعه، دستتون لرزیده باشه. چنان بههم میریزه و تو هم گره میخوره همه چی که انگار ورد داره انتقام خون پدرشو ازتون میگیره! -_-
یادمه سال ۹۲ موقعی که قصد داشتم شروع کنم به تایپ پایاننامهی ارشدم؛ با این ذهنیتی که از ورد داشتم، تصمیم گرفتم دنبال یه راهحل جایگزین براش بگردم. برای همینم شروع کردم به جستوجو توی اینترنت؛ و بعد از چند روز بالا پایین کردن، رسیدم به لاتک. لاتک از اساس با ورد متفاوته. در واقع لاتک بر خلاف ورد همهی کارای مربوط به صفحهآرایی و ظاهر کارو خودش به عهده میگیره و شما فقط کافیه محتوا رو بهش بدین تا بریزدش توی قالب مناسب کار شما.۱
مشکل بزرگی که سر راه قرار داشت این بود که لاتک یه ابزار WYSIWYM۲ بود. یعنی شما باید با نوشتن دستورات - درست عین برنامهنویسی - بهش محتوای متن رو بدین تا خودش با توجه به قالبی که برگزیدین، ظاهر سندو براتون آماده کنه. همین باعث میشه که نوشتن اولین متن با لاتک خیلی سخت و طاقتفرسا باشه. یه جملهی معروف هست که میگه:
موقع نوشتن اولین متن با لاتک قسم میخورین که هیچوقت برنگردین سراغش؛ اما وقتی نتیجه رو میبینین، قسم میخورین که هیچوقت نرین سراغ چیزی جز لاتک.
و خب این جمله دربارهی منم صادق بود. هر چی جلوتر میرفتم از تصمیمی که برای مهاجرت از ورد به لاتک گرفته بودم، مطمئنتر و خرسندتر میشدم. هر چهقدر ورد مصممه که آدمو در هر موضوعی ناامید کنه، لاتک توان اینو داره که شما رو در تمام زمینهها راضی نگه داره.
الان هم اگر کسی هست که از دست ورد خسته شده و از دست کودنبازیاش به ستوه اومده؛ بهش پیشنهاد میکنم بره سراغ لاتک. کافیه حدود یکی دو ماه برای یادگیریش وقت بذارین تا بعدش یک عمر راحت باشین. بهطور خاص به بچههای رشتههای فنی مهندسی توصیه میکنم که برن سراغش. درسته که هر نوع متنی رو با لاتک میشه تایپ کرد. اما وقتی یه متن، از جنس متون ریاضی باشه، تازه متوجه قدرت لاتک خواهید شد.
چندتا نکتهی کاربردی دربارهی لاتک:
۱. اگر بخواین از لاتک استفاده کنین، باید برین سراغ یه پکیج که بتونه متن فارسی رو پشتیبانی کنه. زیپرشین (XePersian) با اختلاف قدرتمندترین و پرکاربردترین پکیج تایپ متن فارسی با لاتکه. پس سعی کنین با دستوراش آشنا بشین.
۲. توی مسیر یادگیری و آشنایی با لاتک مدام به سؤالات مختلفی برمیخوردم. اما درسی که گرفتم این بود که مشکلات من مشکلاتی نبودن که من برای اولین بار در طول تاریخ در جهان بهشون برخورده باشم. کافی بود توی اینترنت دنبال راهحل بگردم. خیلی زودتر از چیزی که فکرشو بکنین، میشه به جواب رسید. مهمترین جایی که برای این کار میشناسم «پارسی لاتک»ـه. هم برای پرسش و پاسخ و پشتیبانی و هم برای آموزش و خرید محصولات مرتبط.
۳. لاتک بر خلاف ورد، open source ـه. یعنی اگر به نیاز جدید و خاصی برخوردین، لازم نیست صبر کنین تا مایکروسافت توی ورژنای آینده - اگه صلاح دونست - اون قابلیتو به ورد اضافه کنه. توی لاتک هر کس هر نیازی داشته باشه میتونه خودش ابزار رفع اون نیازو بسازه (که البته نیاز به بلد بودن کدنویسی داره) و ازش استفاده کنه.۳
۴. لاتک رایگانه. بر خلاف ورد که همهمون معمولاً قفلشکستهشو داریم و یه سری از مشکلاتش ناشی از همین کرک شده بودنشه؛ لاتک رایگانه و این مشکلاتو نداره. شما میتونین از اینجا لاتک رو برای هر سیستم عاملی (لینوکس، مک اُ اِس و ویندوز) بهشکل کاملاً قانونی دانلود و نصب کنین. من خودم از تِکلایو (TeX Live) استفاده میکنم و خیلی ازش راضیم.
+ و حرف آخر: من الان چند سالیه که دارم با لاتک کار میکنم و خب به اندازهی این چند سال تجربه اندوختهم در این زمینه. اگر کسی سؤالی دربارهی لاتک و کاربردش داشت، تا جایی که اطلاعاتم اجازه بده، میتونم راهنمایی کنم. به قول فرنگیا feel free to ask any questions. :)
پاورقیها
۱ یه بیماری روانی (:دی) هست بهش میگن Macdinking؛ یعنی اون حالتی که شما مدام فونت و ظاهر یه متن رو عوض میکنین و ساعتها به این کار میپردازین تا به یه انتخاب مناسب برای ظاهر متن برسین... اما نمیرسین! داشتین این مرضو تا حالا؟! :دی یکی از مزایای لاتک اینه که چون ظاهر متنو خودش درست میکنه و شما فقط باید محتوا رو وارد کنین، از ابتلای شما به مکدینک هم جلوگیری میکنه. :))
۲ بخونین «ویزیویم». مخفف What you see is what you mean ـه. یعنی اون چیزی که موقع کار با لاتک میبینین محتواست (what you mean) و نه ظاهر کار. ویزیویم در برابر WYSIWYG (بخونین: ویزیویگ)ـه. ویزیویگ مخفف What you see is what you get ـه. یعنی شما مستقیماً توی ظاهر کار دست میبرین و خروجی همون چیزیه که دارین باهاش کار میکنین (ظاهر و قالب). ورد ویزیویگه.
۳ نترسین! لازم نیست در اون حد مسلط به کدنویسی باشین. وقتی لاتکو نصب میکنین، چندهزار پکیج یکجا نصب میشه. این یعنی خود لاتک قابلیتای بیشماری رو توی همون نصب اول در اختیار شما قرار میده. اما با این حال ممکنه بسته به نیازتون یه کاربرد خیلی خاص و ویژه ازش بخواین. مطمئن باشین به احتمال نودونه درصد یه کسی قبل از شما تو دنیا به این مسأله برخورده و برای رفعش اقدام کرده. open source بودن لاتک باعث شده کلی قابلیت بالقوه بهش اضافه شده باشه. قابلیتای بیحدی که ورد حتی خوابشونو هم نمیتونه ببینه. فقط کافیه توی اینترنت دنبالش بگردین.